Pitva ryby

Žáci VII.B v rámci hodiny přírodopisu procvičili a uzavřeli kapitolu ryby jejich pitvou. Nejprve popsali vnější stavbu a pak se již dali do vlastní pitvy. Pomocí „okénka“ pozorovali vnitřní orgány a určovali pohlaví ryb. Jejich závěry a fotografie z laboratorní práce si můžete prohlédnout zde:

„Pozorovali jsme jak vnější, tak i vnitřní stavbu těla. Při pozorování vnější stavby těla jsme viděli 2 hřbetní ploutve, také ocasní ploutev a břišní, prsní ploutve. Při pozorování vnitřní stavby jsme viděli hepatopankreas, ledviny a smotané tenké a tlusté střevo. Poté protrhnutou žluč.“  Šimon

„Nepodařilo se nám vyndat všechny orgány, ale pozorovali jsme žábry, srdce a trávicí soustavu. Dozvěděli jsme se, že orgány mají ryby v dolní části těla.“  Nikita Murugov

„Během pitvy ryby jsme prozkoumali hlavní vnitřní orgány, včetně trávicího traktu, jater a skřelí. Připomněli jsme si funkci a význam těchto orgánů.“  Vojta

„Na začátku hodiny nám paní učitelka popsala a názorně ukázala správný postup pitvy ryby. Důsledně nás upozornila na orgány se žlučí, které nemáme při řezu poškodit. Následně jsme začali pitvat dle přiloženého protokolu s postupem pitvy. K dispozici jsme dostali dva druhy ryb – morčáka evropského a mořana zlatého. Podle instrukcí jsme vyřízli okénko. Po vyjmutí kožní vrstvy jsme uviděli vnitřní orgány.“ E. V.

Přejít do fotogalerie

Komentáře nejsou povoleny.